Πηγή: https://www.neolaia.gr/
4/2/2004: Σαν σήμερα ξεκίνησε το Facebook
Eίτε είσαι χρήστης του Facebook, είτε το θεωρείς “αναγκαίο κακό”, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, ο τότε νεαρός φοιτητής Mark Zuckerberg άλλαξε τον κόσμο.
Μία κρύα μέρα του Φεβρουαρίου, στο μακρινό πλέον 2004, σε ένα δωμάτιο του Harvard, ο νεαρός φοιτητής Mark Zuckerberg έβγαζε στον αέρα εκείνο το site που έμελλε να αλλάξει δραματικά τη ζωή μας σε όλες τις πτυχές. Φυσικά, μιλάμε για το Facebook ή το Thefacebook.com όπως λεγόταν τότε.
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή ενώ έχει γίνει και ταινία (η τεράστια επιτυχία του 2010 με όνομα The Social Network με πρωταγωνιστή τον Jesse Eisenberg. Ο ταλαντούχος προγραμματιστής και φοιτητής του Harvard Mark Zuckerberg δημοσιεύει ένα site που έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να διαλέγουν τον πιο hot φοιτητή ανάμεσα σε δύο φωτογραφίες.
Το συγκεκριμένο site γρήγορα κατέβηκε, καθώς δημιούργησε πρόβλημα στους servers του Harvard, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις φοιτητών που άρχισαν να βλέπουν φωτογραφίες τους στις οποίες δεν είχαν δώσει έγκριση. Το παραπάνω περιστατικό δεν εμπόδισε τους αδελφούς Winklevoss (δύο δίδυμους φοιτητές που της elite του Harvard) να προσεγγίσουν τον Mark με την ιδέα της δημιουργίας ενός website που θα έδινε αποκλειστική πρόσβαση σε φοιτητές του Harvard με σκοπό τη μεταξύ τους σύνδεση. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η ιδέα του Facebook το όνομα του οποίου προήλθε από τα Face Books δηλαδή τα βιβλία με τις φωτογραφίες όλων των φοιτητών που ζούσαν στις εστίες του Harvard.
Το Facebook ανέβηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 και έγινε αμέσως δημοφιλές. Οι πρώτοι χρήστες του θυμούνται πόσο ενθουσιασμένοι ήταν με το site που τους υποσχόταν να αντικαταστήσει τα βιβλία φωτογραφιών, καθώς και πόσες ώρες ξόδευαν ψάχνοντας το όνομα εκείνου ή εκείνης που τους ενδιέφερε. Πίσω στο 2004, το να μπορείς να βρεις τα στοιχεία κάποιου χωρίς καν να ρωτήσεις φάνταζε εξωπραγματικό. Ο Mark Zuckerberg είχε μόλις καταφέρει να βάλει ένα λιθαράκι στην αλλαγή επικοινωνίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η συνέχεια είναι επίσης γνωστή. Το Facebook επεκτάθηκε σε περισσότερα Πανεπιστήμια, έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ δεν ήταν και λίγες οι αγωγές που δέχτηκε ο Mark Zuckerberg από τους αδελφούς Winklevoss, καθώς και από τον τότε φίλο του και συνιδρυτή της εταιρείας Eduardo Saverin.